Underhållning i olika former.

I gången tid hade jag kombinationen dels vara heltidsengagerad politiker på landstingsnivå dels vara skrivaren bakom en lokalrevy Tvååker. Det var en spännande och intressant period av mitt liv.
En folkvald politiker ska företräda sina väljare. Försöka genomföra sådant som väljarna vill. Redan det är ett uppdrag som kräver mycket av den som är vald. Ska en person företräda ett stort antal väljare måste vederbörande försöka analysera vilka önskemål som är allra viktigast att försöka påverka och genomföra. Det gäller att ha öppna öron och ögon. Det gäller at i varje epok ha en ständig dialog med de människor som valt satt man ska företräda dem. Försöka hitta former för ständig analys av den verklighet vi människor lever i. Att försöka tackla de problem som väljarna helst vill ha åtgärdade.
Att samtidigt se vilka ekonomiska och personella resurser som krävs för ett bra genomförande och vara lyhörd för hur det förtroende man fått ska bibehållas , ha en ständig dialog med väljare och utövare av de verksamheter som krävs och på ett begripligt sätt både informera och ta emot ny information allt eftersom samhället förändras.

På min tid som landstingsråd i Halland var det många viktiga ting som hände. Landstingen fick ett stort ansvar för all lokal och regional hälso- och sjukvård. Det diskuterades mycket om var gränserna skulle gå mellan de statliga ambitionerna , de regionala och de lokala ansvarsgränserna .Att kommunerna och landstingen skulle samverka effektivt och stabilt var frågor som ständigt var aktuella. I den här spännande tiden fick vi pröva oss fram rör att hitta de bästa formerna för hur det skulle ske. Vi ville alla ha ett så bra samhälle som möjligt och samtidigt fundera över kostnadseffektivitet i en tid när nya krav ständigt kunde resas på förbättrad hälsovård -och sjukvård som skulle vara tillgänglig för alla från de minsta barnen till de allt fler åldrande äldre. Samtidigt ifrågasattes satsningarna på dessa områden av ett växande antal ekonomer som mera sällan lyfte ram vad vi fick rör utbyte av satsningarna utan i stället förfasade sig över kostnaderna som en progressiv hälsovård och sjukvård kortsiktigt innebar.

Diskussioner av den arten känns igen i nuet. De kommer alltid att finnas. Just nu ekar ropen om att avskaffa landstingen som en rationell åtgärd. Ibland låter det som om staten borde ta över all sjukvårdsverksamhet för att få den billigare och effektivare. Vi som upplevt hur det var när staten hade hand om psykiatrin och hanterade den fyrkantigt och utan möjlighet till dialog med allmänhetsföreträdare och lokala resurser studsar inför de ensidiga ropen på förstatligande.

Nå, mycket skulle kunna skrivas om min dubbla funktion som revyskrivare och politiker, Det gällde att inte spela revy när hälso och sjukvård diskuterades eller att uppträda som politikertänkare i revysammanhangen..
Det gällde att behålla och utveckla kritikerögat och hjärtat i granskningen av de politiska besluten när revyn kulle skapas. Det gällde också att ara självkritisk och inte förfalla till hurrarop för det parti jag företrädde när sketcher, monologer eller sånger skapades. Som mångårig journalist vill jag påstå att det inte var något större problem.

Revyverksamheten gav mig mycket av glädje och avkoppling, Till min stora glädje har ett gäng ungdomar tagit upp revyandet i liten skala i Tvååker.
Så härliga musikanter som finns i det fördolda! Kan inte låta bli att lyfta fram Edvin i sammanhanget. Vilken sångare och musiker han är! Det gäller at ta till vara och utveckla en sådan talang . Det gäller att ta till vara och vidareutveckla sådana begåvningar på det lokala planet!

Karl-Olof Andersson.

Om Karl-Olof Andersson "Apel"

Karl-Olof Andersson, Apelhultaren, har varit tidningsman, landstingsråd, sakkunning i socialdepartementet, revyförfattare och bonde. Försöker mig på betraktelser runt företeelser i vardagen, såväl privat som i det offentliga rummet.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar