Äntligen möjlighet till ny regering!

Det har varit en knölig färd från valdagen till nuet. De mest skiftande förslag till statsminister och regering har testats. Efter allt tuggande om vem som kunde föreslås som statsminister och förhandlingar om möjligt program för de fyra partier som kunde tänkas samverka om ett handlingsprogram blev nygamle statsminister Stefan Löfven tolererad som möjlig statsminister i den regering som nu kan komma att bildas. Under stort grymtande från såväl högerpartierna som yttersta vänstern. Äntligen kan vi se fram mot realiserandet av en mittenregering där socialdemokrater och miljöpartister i stora och viktiga frågor kan stödja sitt handlande på också centerpartister och liberaler.

Så långt har man äntligen kommit. Nu är det dags att etablera den regering som ska se till att agera och förverkliga den målsättning som socialdemokrater, liberaler och centerpartister förhandlat om och satt på pränt. Att komma överens om den liberalisering som partierna enats om i de förberedande förhandlingarna. Det borde inte vara något större problem. Liberalerna har från tid till tid alltid bekänt sig till liberalismens principer. Socialdemokraterna har sin attityd som regel haft tendenser till socialliberalism. Hos dagens ledande centerpartister är i debatten liberalismen det viktigaste rättesnöret för verksamheten. Det verkar ibland som den tidigare socialliberalismen har fått stryka på foten för den mera renodlade marknadsliberalismen. Det tycker skrivaren av dessa rader är en alltför långtgående anpassning som inte förenar liberal
målsättning med en social grundsyn, något som centerpartiet alltid haft och värnat om.

Ett rättvisepatos är också viktigt att behållas och utvecklas. I fyrpartisamlingen är det viktigt att centerpartiet i sådana frågor är drivande och klargörande. Det finns inget annat parti som med styrka och konsekvens bryr sig tillräckligt om så viktiga frågor. Som exempel kan nämnas glesbygdsmänniskor och äldre personer. Ensamma människor som inte längre orkar eller kan driva rättvisefrågor. Kvinnor och barn som kan känna att de inte är bortglömda eller nonchalerade, Här finns mycket att göra för ett socialliberalt parti som centerpartiet.

Karl-Olof Andersson

Om Karl-Olof Andersson "Apel"

Karl-Olof Andersson, Apelhultaren, har varit tidningsman, landstingsråd, sakkunning i socialdepartementet, revyförfattare och bonde. Försöker mig på betraktelser runt företeelser i vardagen, såväl privat som i det offentliga rummet.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar